همانگونه که فراوان شنیده و خواندهاید مهمترین تدبیر برای پیشگیری و درمان کرونا، رعایت بهداشت فردی و مدیریت استرس است. از این امر که بگذریم، از دیدگاه طب ایرانی توصیهها و پرهیزهای غذایی زیر نیز به شما در مقابله با این ویروس و سایر عفونتهای ویروسی یاری خواهد رساند.
توصیه های غذایی:
- مصرف هویج پخته شده با آب یا بخار ۲ بار در روز (چنانچه تب نداشته باشید گاهی میتوان هویج را با میزان کمی عسل مصرف نمود.)
- مصرف بادام خام درختی قبل از هر سه وعده غذایی ۳ تا ۵ عدد (بادام از شب قبل خیسانده و هنگام مصرف پوست نازک روی آن گرفته شود.)
- مصرف عسل یک روز در میان (در صورت عدم تب)
- مصرف جعفری، شوید، تره، نعناع، سیر و پیاز (از سیر و پیاز حتماً بهصورت پخته و سبزیجات دیگر به صورت خام یا پخته مثلاً در سوپ میتوان استفاده کرد. فراموش نکنیم که سبزیجات خام را باید پس از شستشوی مناسب و ضدعفونی مصرف نمود.)
- مصرف زردچوبه و فلفل سیاه پودر شده در طبخ غذا، برخی روزها به میزان کم
- از میوهها مصرف سیب، آب انار و مرکبات شیرین
- طبخ غذاها با روغن کنجد خوب (ترجیحاً ارده کنجد)
- مصرف چای کمرنگ
مصرف دمنوش:
- دمنوش ترخون (ترخون خشک را به میزان ۱ قاشق مرباخوری در ۱ لیوان آب جوش بریزید و بگذارید ۱۵ دقیقه دم بکشد. پس از صاف کردن با کمی نبات یا شکر شیرین نموده ۱ تا ۲ بار در روز به مدت ۳ – ۵ روز مصرف نمایید.)
- دمنوش آویشن (۱ قاشق چایخوری برگ آویشن در ۱ فنجان آب جوش ۱۵ دقیقه دم بکشد سپس صاف نموده با یکی از شیرین کنندههای طبیعی (نبات، عسل، مویز، توت، کشمش، انجیر یا شکر) یک بار در روز به مدت ۳ – ۵ روز میل شود.)
برای کنترل استرس در صورت نیاز موارد زیر پیشنهاد میگردد:
- ۲ غنچه گل محمدی در ۱ فنجان آب جوش، ۱۵ دقیقه دم بکشد سپس صاف نموده با شیرین کنندههای طبیعی شیرین و میل شود. (۱ تا ۲ بار در روز)
- یا ۴ قاشق غذاخوری گلاب در ۱ فنجان آب (روزی ۲ بار)
- یا ۴ قاشق غذاخوری عرق نعنا در ۱ فنجان آب (روزی ۲ بار)
تذکر: مصرف دمنوشها و عرقیجات در شرایط فعلی برای یک هفته است ممکن است هفته آینده مطابق با شرایط جدید تغییر نماید که متعاقباً تغییرات مورد نیاز اطلاعرسانی خواهد شد.
دستور سوپ برای بیماران بستری و غیر بستری:
این مقادیر برای ۴ نفر تنظیم شده است:
۱ فنجان بلغور گندم ، ۱ عدد هویج قطعه شده و ۲ حبه سیر یا ۱ عدد پیاز کوچک را همراه با ۵ لیوان آب روی اجاق گذاشته، در ۲۰ دقیقه آخر طبخ، ۲ قاشق غذاخوری روغن ارده کنجد ، ۴ قاشق غذاخوری سبزی جعفری خُرد شده و مقدار کمی نمک و زردچوبه اضافه شود. به اندازه یک کاسه سوپخوری همراه ناهار یا شام میل نمایند.
تذکر ۱ : در صورت صلاحدید بیماران، می توان کمی آب لیموترش را در موقع خوردن اضافه کرد.
تذکر ۲ : سیر یا پیاز طبق ذائقه افراد انتخاب میشود.
پرهیزهای غذایی :
– محدودیت مصرف مرغ و تخم مرغ (بهویژه سفیده آن، که موجب تضعیف سیستم تنفسی میشود.)
– سرکه، ترشی و میوههای ترش
– شیرینیها بهویژه شیرینیهای چرب
– حبوبات و غذاهای نفاخ
– غذاهای با هضم سخت ماکارونی، الویه، حلیم و …
– مواد لبنی مانند ماست، دوغ، شیر و خامه (در چنین مواقعی میتوانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف نمایند.)
– محدود کردن غذاهای سرخ کردنی یا چرب
سایر تدابیر لازم:
– در این ایام از پرخوری و در همخوری بپرهیزید و وقتی که هنوز کمی اشتها باقی است دست از غذا بکشید.
– لقمهها را کوچک برداشته و هر لقمه غذا را حداقل ۳۰ بار بجوید.
– چنانچه از یبوست رنج می برید با استفاده از ملینات مفید چون انجیر خشک خیسانده، بادام خام درختی
خیسانده، آلوی خیسانده و هویج پخته آن را رفع نمایید. در صورت نیاز با پزشک خانواده خود
مشورت کنید.
– طبق روایات معتبر ما دود نمودن روزانه اسپند نیز در کنترل عفونت اثرات مفیدی دارد.
– خواب بهموقع در تقویت و تمدد اعصاب بسیار مفید است. بنابراین طوری برنامهریزی کنید که بتوانید ساعت ۱۰ شب بخوابید.
– با توکل به خدا آرامش خود را حفظ کنید و این آرامش را به خانواده خود نیز هدیه دهید.
منبع: معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران مدیریت طب ایرانی